Educatie bij LIF

Educatie bij LIF via gastlessen met een aansluitend lespakket! In gesprekken bij diverse basisscholen, praktijkscholen en voortgezet onderwijs, kwamen wij erachter dat er veel behoefte is aan het geven van gastlessen. Samen met Fleur zijn we hierop aansluitend een lesprogramma aan het ontwikkelen, waarbij we een aantal proeflessen hebben gegeven.

Gastlessen

Goed nieuws, want onze eerste gastlessen hebben we al mogen geven! 

Ard-Jan gaf de les op CBS het Mosterdzaadje in Gortel. Hier hebben de kinderen verse kruiden geproefd en cressen gezaaid. Het was erg leuk om te zien hoe de leerlingen verrast waren door alle smaken en geuren die de verse kruiden en eetbare bloemen te bieden hebben. Later hoorden we dat de kinderen die middag thuiskwamen met enthousiaste verhalen. Daar doen we het voor!

Harm gaf proeflessen op de Basisschool Eben-Haëzer (Locatie Apeldoorn). De eerste les hebben de kinderen gezamenlijk de kruidentoren in elkaar gezet, cressen gezaaid en kruiden geproefd. Na een aantal dagen hebben de leerlingen zelf de dekseltjes van de potjes afgehaald. Een week later mochten de kinderen boter maken van room, daarna mochten de kruiden uit de toren door de boter gemengd worden waarna de zelfgemaakte kruidenboter op stokbrood gesmeerd kon worden. Deze werd nog lekkerder doordat hierop de zelf gezaaide cressen werden gedaan, dat was smullen!

Over het lespakket​

LIF geeft de eerste les als gastles. Daarna volgt een lessenserie, inclusief materialen en verse kruiden, met lessen die de docent los van elkaar kan gaan geven. De lessenserie is voor groep 7/8 en het praktische onderwijs. De lessen duren telkens een uur en worden ondersteund met een Powerpoint en het werkboek.
Tijdens de lessenserie werken de leerlingen in een groepje Waar ze hun eigen kookboek maken. In dit proces werken ze samen met de docent om meer te weten komen over de
werking en smaak van de wereld van kruiden.

Ontwikkeling van het lespakket

Voor het maken van de lespakketten hebben we met een aantal mensen van de GGD en de gezonde school gesproken. De pakketten die we aan het ontwikkelen zijn hebben een mooie overlap met de moestuin op school, de gezonde kantine en personeelskantine. Belangrijke onderwerpen die we bespreken hebben zowel betrekking op gezond en vers eten als lokaal eten en verspilling tegengaan. Met dit concept willen wij ook graag aansluiten bij bestaande projecten.
Op het moment dat we deze lessenserie klaar hebben gaan we de lessen in verschillende niveaus opbouwen groep 1,2,3 / 4,5,6/ 7,8, praktijk/ vmbo. Mocht er interesse zijn voor het verder ontwikkelen van het concept, dan sparren wij hier graag over. Neem hiervoor contact met ons op.