verzorgingstips


Hoe kan ik mijn kruidenplant goed onderhouden?

Om te beginnen met het goed houden van de kruiden moet het altijd voldoende water en licht krijgen. dit is altijd de basis bij een goede groei voor kruidenplanten. maar wil je de goed voor de plant kunnen zorgen is het eerst belangrijk om de natuurlijke cyclus van een plant te weten. vanuit daar zijn veel dingen logisch te beredeneren.

Wat is deze natuurlijke cyclus?

Elke kruid heeft per jaar een doel. Dit doel is zichzelf uit te breiden(zaadvorming).  Dus de cyclus van een plant is: in het voorjaar te gaan groeien, daarna te gaan bloeien en vervolgens zaad te vormen, en weer in rust te gaan.

Dus de conclusie hierbij is dat als je de kruidenplant jong en productief wilt houden moet je  de zaadvorming voorkomen door de bloem er op tijd uit te oogsten.

Wat is de truc om de kruiden lekker te houden?

Om het jong en productief te houden moet je de kruiden niet tot zaadvorming laten komen. Dit beteken dat u de bloemen zult moeten verwijderen(deze kunt u eventueel culinair toepassen). Daarnaast kunt u oogsten naar behoefte. Wees vooral niet te voorzichtig met oogsten en snoeien. Als u de plant snoeit houd dit hem vers en geeft weer extra groei.

Wil je toch zaden oogsten van bijvoorbeeld een dille. Accepteer dan dat je kruidentuintje er wat rommeliger uit komt te zien.

Water geven

Voor een goede groei van kruidenplanten zorg je dan de grond licht vochtig is.  Vooral kruiden in pot hebben regelmatig vocht nodig. In de volle grond hebben planten minder vocht nodig door de capillaire werking van de grond. Je moet water geven in het groei seizoen en dit is van maart tot november.

Bemesting

Bemesting is erg belangrijk voor  plant want zo hou je de plant mooi van kleur en mals van structuur. gebruik organische mest voor de kruiden. Voorbeelden van producenten van deze mest zijn : DCM of Eco-style. Start met bemesten vanaf februari ongeveer één keer per maand tot eind september. Een extra voordeel van mest bij de planten is dat als je de plant eet je meer mineralen tot je neemt.

Snoeien

Als kruiden niet meer mooi zijn kun je ze terug snoeien tot op 1 cm. De kruiden herstellen zich weer snel en u kunt weer oogsten. Dit geld niet voor de houtige gewassen. Bij deze kruiden(Bijv. lavendel salie) kunt u beter wat blad laten zitten voor een goed herstel. Wacht daarom met zulke gewassen niet te lang met snoeien.