Stichting kruidenavontuur

Een initiatief van LIF. Een kruidenbelevenissenpad in Wenum-Wiesel van maar liefst 5000m2.

Samen met de Gemeente Apeldoorn, diverse bedrijven en instellingen willen we een kruidenbelevenissenpad aanleggen om mensen kennis te laten maken met verse kruiden en eetbare bloemen. Belevenis staat centraal, ruiken, proeven, zien en voelen, het kan allemaal. 

Kruidenavontuur Wenum

Het kruidenavontuur Wenum wordt een nieuw aangelegde ecologische tuin met meer dan veertig kruidensoorten. De tuin brengt zowel mens en natuur bij elkaar. De belevenistuin biedt gelegenheid om kruiden te bekijken, plukken, ruiken, proeven en voelen.

Over het kruidenavontuur Wenum 

De focus van de tuin ligt op verse kruiden. Daarnaast zijn ook verschillende (wilde) bloemen, bessen en fruitsoorten te vinden. Om te zorgen voor een goede biodiversiteit worden bijenkassen en insectenhotels geplaatst. Voor het aanleggen van het pad zal een stuk landbouwgrond omgezet worden in natuur om zo de bodem en biodiversiteit te verbeten. Hierdoor realiseren we een natuurlijke oase voor alles wat leeft, vliegt en kruipt.

Het Kruidenavontuur Wenum dient zowel voor natuur als mens. De tuin creëert naast een plek waar mensen samen komen ook een plek waar educatie plaats kan vinden, workshops gegeven worden en chefs ingrediënten uit de natuur kunnen halen. Kortom, het Kruidenavontuur is voor iedereen: mensen in de buurt, minder validen, minder bedeelden, scholen, instellingen, bedrijven en restaurants.

LIF Group

Het idee voor dit initiatief komt van LIF Group. LIF Group is met oprichters Harm, Ard-Jan en Marnix ontstaan met het idee om mee te werken aan een groenere en gezondere samenleving. 

Dit doen wij door verse kruiden te leveren aan zowel particulieren als bedrijven. Daarnaast hebben we een kruidentoren ontwikkeld die het onderhouden van verse kruiden en eetbare bloemen leuk en gemakkelijk maakt. 

Mensen inspireren en informeren en de natuur weer dichter bij de mens brengen. Dat, samen met milieu en duurzaamheid, vinden wij van LIF ontzettend belangrijk.

Ontstaan idee Kruidenavontuur Wenum

Ook al gaan onze verse kruiden in de kruidentoren veel langer mee dan kruidenplantjes uit bijvoorbeeld de supermarkt, er komt een moment dat ook deze kruiden vervangen moeten worden. Bijvoorbeeld omdat de plantjes uitgeplukt zijn of te groot worden voor het potje waar deze in zitten. Het is natuurlijk hartstikke zonde om deze weg te gooien. Veel plantjes groeien namelijk gewoon weer verder wanneer ze in de volle grond geplaatst worden. Met de komst van het Kruidenavontuur maken we bij LIF van onze afvalstroom weer waardevolle planten.

Help je mee?

Om dit project te realiseren is veel nodig. Zowel financiële middelen en sponsoren voor aanleg en onderhoud, als vrijwilligers die ons helpen met opzetten en onderhouden van de tuin. Help je ons met het waarmaken van het Kruidenavontuur Wenum? Wij zijn ontzettend blij met alle steun die we krijgen.


Een schets van de plannen door Bor Borren.