Lekker eten met minder zout

Lekker eten met minder zout

Koken met verse kruiden is niet alleen veel lekkerder: het is daarnaast ook nog eens stukken gezonder. Veel mensen denken bij gezond eten vaak direct aan groente en fruit. Logisch en zeker waar. Toch mogen verse kruiden daarbij echt niet ontbreken. Gezond eten moet natuurlijk ook gewoon lekker smaken!

Waarom eten met minder zout?

Sommige mensen eten minder zout om medische redenen. Te zout eten is niet goed voor je. Zeker op de lange termijn. Door het eten van zout zorgt je lichaam bijvoorbeeld voor het vasthouden van vocht waardoor je een hoge bloeddruk krijgt. Het gevolg hiervan is dat je druk krijgt op je vaten wat op de lange termijn weer slecht is voor ons hart, omdat deze hierdoor meer moeite moet doen om sneller bloed rond te pompen.

Minder zout eten door verse kruiden

Verse kruiden geven veel smaak en zijn daarom perfect voor tijdens het koken. Het gebruik van zout kan worden verminderd doordat de smaken van verse kruiden het gerecht lekker maken. 

Naast verse kruiden kun je natuurlijk ook koken met gedroogde kruiden. Naast verse en gedroogde kruiden heb je ook nog kruidenpreparaten. Dit zijn poeders, drankjes of pillen met kruiden. Kruidenpreparaten worden soms gemaakt van werkzame stoffen uit de natuur. Dit geldt overigens niet voor alle kruidenpreparaten, dus let hier goed mee op! Zo wordt bij sommige soorten kruidenpreparaten juist weer ontzettend veel zout en andere kunstmatige conserveringsmiddelen toegevoegd. 

Om minder zout te eten zijn eigenlijk een paar dingen het belangrijkst om te doen. Het belangrijkste is je eten helemaal zelf koken. Zo weet je precies hoeveel zout er in je gerecht gaat. Daarnaast is een tip het vermijden van kant-en-klaarmaaltijden, pakjes en zakjes omdat deze boordevol zout en andere toegevoegde stoffen zitten. Zo is een andere tip om minder zout te eten goed te kijken naar de etiketten van je eten en daarnaast ongezouten varianten kopen waar mogelijk.

Verse kruiden versus gedroogde kruiden

Verse kruiden geven meer smaak en zijn beter dan gedroogde kruiden. Hoe dat komt? Verse kruiden hebben de meeste vitamines en mineralen wanneer je ze zo vers mogelijk eet. Hoe verser het kruid, hoe meer vitamines en mineralen. Kruiden geven een gerecht naast meer smaak daarnaast ook kleur.

Wel zit een groot verschil tussen verse en gedroogde kruiden: namelijk de smaak en de hoeveelheid die je ervan nodig hebt bij het gebruik. Gedroogde kruiden zijn verse kruiden die eerst een vriesdroogproces hebben doorlopen. Hierbij wordt vocht uit het kruid gehaald waarbij de smaak en voedingswaarde bewaard blijven. Wel goed om te onthouden is, is dat bij groene kruiden (dille, basilicium, bieslook etc.) de smaakbestanddelen nagenoeg verdwijnen bij dit drogingsproces. Deze zijn dus echt heel veel lekkerder om gewoon vers te
eten.

Doordat door het vochtverlies het gedroogde kruid kleiner wordt, heb je hier in volume ook veel minder van nodig. Het gebruikt van ‘normale’ verse en gedroogde kruiden is niet schadelijk voor je gezondheid. Daarbij geldt natuurlijk wel: alles met mate en veel afwisseling bij het gebruik van verschillende soorten kruiden.

Verschillende soorten verse kruiden

Naast dat verse kruiden veel smaak geven en je hierdoor gerechten lekker kan maken met minder zout is het gebruik van verse kruiden ook nog eens heel goed voor de gezondheid. Zo hebben alle verschillende verse kruiden naast hun eigen smaak ook hun eigen werking. Wist je bijvoorbeeld dat kruiden als koriander en peterselie een ontgiftende werking hebben? Daarnaast is het verse kruid dille een bron van minerale en rijk aan vitamine c. 

Wil jij ook minder zout eten? Kook dan zeker gerechten met meer verse kruiden. Benieuwd wat voor gerechten je kunt maken met verschillende verse kruiden? Bekijk onze andere blogs met recepten en blogs met uitleg om meer te weten te komen over de werkingen van de verschillende soorten verse kruiden.

Nierstichting

Om meer smaak en minder zout te gaan promoten is LIF ook een samenwerking aangegaan met de nierstichting. Op www.nierstichting.nl vind je veel tips en tricks en veel achtergrond informatie over de nieren. Een stichting waar wij als LIF graag ons steentje aan bij dragen. De Nierstichting strijdt voor gezonde nieren voor iedereen. Want meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben nierschade, maar helaas weten veel van hen dit niet.


Alles wat je moet weten over kruiden!