Verse kruiden zijn heerlijk. Even naar je kruidentuintje lopen en zo het gerecht in. Wanneer je de kruiden zelf kweekt dan weet je zeker dat de kruiden die op je bord belanden zonder giftige bestrijdingsmiddelen zijn gekweekt. In dit artikel zullen we jou alles vertellen over verse kruiden. Waar moet je opletten en wat zijn de beste plantjes die je kunt kopen? Dat lees je in dit artikel!
​Verse versus gedroogde kruiden
In veel recepten staat dat je het best gebruik kan maken van verse kruiden in plaats van gedroogde kruiden. Maar waar zit dit verschil precies? Dit vraag je je al helemaal af wanneer je keukenkastjes uitpuilen met potjes gedroogde kruiden. Veel recepten vragen namelijk bijvoorbeeld ‘verse basilicum’, maar kan je toch net zo goed een potje gedroogde kruiden gebruiken? Daar is één simpel antwoord voor: helaas niet.
Van sommige kruiden en specerijen blijven de smaken door middel van het drogen perfect bewaard. Maar bij de meeste kruiden zal de smaak en de intensiteit juist erg snel verdwijnen tijdens het drogen of koken. Ook verschilt de structuur tussen verse en gedroogde kruiden en weet je bij verse kruiden zeker, dat er geen andere stoffen en toevoegingen in het product zitten.  Onlangs was er een terugroepactie waarbij glas gevonden was in potjes gedroogde kruiden. Potjes kruiden die al eerder uit de schappen waren gehaald, omdat er mogelijk glas in zat, waren opnieuw op de markt verschenen. Je moet er niet aan denken om per ongeluk glas in te slikken wanneer je een heerlijk gerecht hebt gemaakt met verschillende kruiden. De potjes waren kennelijk niet vernietigd en waren opnieuw te koop aangeboden. Het is dan ook aan te raden om dit soort waarschuwingen van glas in kruidenpotjes goed in acht te nemen.
Naast dat je zeker weet dat verse kruiden geen schadelijke stoffen en toevoegingen bevatten, hebben verse kruiden nog andere voordelen. Als je gedroogde kruiden en specerijen niet meekookt, dan kunnen de kruiden hard blijven. Daarnaast hebben deze gedroogde kruiden meer tijd nodig om op smaak te komen. Bij verse kruiden voeg je de kruiden altijd als allerlaatst toe. Bij de meeste kruiden laat je deze zelfs niet meekoken, zodat de kruiden heerlijk blijven smaken. Vooral kruiden zoals dille, kervel, basilicum, dragon, bieslook, munt, peterselie en koriander zijn een stuk lekkerder vers dan gedroogd. En dat zijn ook precies de kruiden die het meeste in gerechten voorkomen. Ik zou zeggen, heerlijk zelf die verse kruiden kweken!
Kwaliteit van kruiden
We hebben het natuurlijk al even gehad over het zelf laten groeien van verse kruiden. In de supermarkt staan prachtige kruidenplantjes die er op het eerste gezicht goed uit zien. Toch zijn deze supermarktkruiden vaak met een grote hoeveelheid mest opgekweekt onder kunstlicht en zijn ze niet afgehard. Je zult dan ook merken dat de supermarktkruiden snel dood zullen gaan nadat je ze hebt gekocht. Daarnaast is het ook mogelijk dat deze supermarktkruiden met gif zijn bespoten, zodat ze sneller en mooier zullen groeien en om insecten te weren. Dit gif eet je uiteindelijk op als je de kruide; in je gerecht verwerkt. Laten we eerlijk zijn, dan heb je toch liever verse kruiden uit eigen tuin of kruidentoren.
Een goed alternatief voor de supermarkt kruiden, zijn de LIF-kruiden. De LIF-kruiden zijn onder natuurlijke omstandigheden gekweekt. Wij maken geen gebruik van bestrijdingsmiddelen of kunstlicht, waardoor je plantjes een lange tijd goed blijven. Daarnaast gebruiken wij, ter bestrijding van ongedierte, natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Als laatste doen wij ook regelmatig onderzoek naar de voedselveiligheid, waardoor je er zeker van zult zijn dat de plantjes in de beste omstandigheden groot groeien. Op die manier kun jij genieten van de lekkerste en natuurlijkste kruiden!
Kruiden voor zowel binnen als buiten
Een nadeel van verse kruiden is dat je ze natuurlijk niet het jaar rond kan laten groeien. Zo kan basilicum heel slecht tegen de kou en dat zou betekenen dat je dit pas vanaf mei tot ongeveer augustus kan laten groeien. Ook bieslook gaat in de winter in een soort winterslaap, waardoor je bieslook ook niet in de winter kan oogsten. Dat is natuurlijk jammer, maar ook logisch omdat de meeste kruiden het juist goed doen onder warme omstandigheden en daglicht.