10 Bekendste verse kruiden

Alle verse kruiden hebben stuk voor stuk een eigen smaak en toepassing. Welke kruiden nou het meest bekend zijn? Dat lees je in deze blog. Deze tien verschillende verse kruiden zijn al tijdenlang populair en dat snappen wij wel! Deze verse kruiden worden het meest gebruikt voor bij een gerecht, lekkere soep of een kopje thee.

1. Munt

Munt heeft mooie en sierlijke bladeren en kan goed toegepast worden als garnering. Munt groeit graag op een vochtige plek in de volle zon of half schaduw. Munt kan helemaal kaal geknipt worden en zowel het blad, bloemknop als de bloem kan worden gebruikt. Muntbloemen zijn geweldig om mee te garneren. Zowel het gerecht wordt opgepept door de verse munt als dat het een verfrissende smaak toevoegt. De smaak van munt gaat goed samen met: sauzen, soepen, thee, desserts en zomerdranken. Er bestaan heel veel soorten munt, waaronder de Marokkaanse munt, pepermunt, chocolademunt, sinaasappelmunt, ananasmunt, appelmunt en nog veel meer soorten.

2. Rozemarijn

Rozemarijn is een houtachtige struik met grijsachtige blaadjes die op naalden lijken. Dit verse kruid zit vol met ijzer, calcium en vitamine B-6. Het wordt al lang gebruikt om zijn geneeskrachtige werking. In rozemarijn zitten namelijk vol ontstekingsremmers en antioxidanten. Daarnaast is rozemarijn goed te gebruiken in veel verschillende gerechten en in de thee.Goed smaakt rozemarijn in: thee, salades, kruidenboter, lamsvlees en tomaten sauzen.

3. Tijm

Tijm is een van de bekendste verse kruidensoorten en kan culinair, medicinaal en cosmetisch gebruikt worden. Daarnaast heeft tijm veel bijzondere eigenschappen. Zo helpt het verse kruid onder andere bij verkoudheid. Tijm lost namelijk slijm op in de luchtwegen en stimuleert daarmee zowel de ademhaling als dat het verlichting geeft van keelpijn. Tijm kan in veel gerechten worden gebruikt. Combineer tijm bijvoorbeeld met groenten,vleesgerechten, in soepen, in ei-gerechten of in combinatie met kaas. Wist je dat er ook citroen tijm bestond?

4. Basilicum

Basilicum is ook bekend als koningskruid. Er zijn veel verschillende soorten (cultivars) basilicum. Basilicum kun je het beste kweken op een zonnige vensterbank of buiten op een beschutte zonnige plek. Wist je trouwens dat het verse kruid veel vitamine A en betacaroteen bevat? Daarnaast kan zowel het blad als de bloemen van de basilicum worden gebruikt. Om de struikjes basilicum mooi te houden kun je het best regelmatig topjes afknijpen.
Erg lekker is basilicum in combinatie met: fruit, pesto, pasta, pizza, salades en hartige enzoete gerechten.

5. Peterselie

Dit soort verse kruiden wordt ook wel gladde of platte peterselie genoemd. Dit verse kruid heeft een wat meer verfijndere en pittigere smaak als de gewone peterselie. In peterselie zitten heel veel voedingstoffen zoals de vitamines A, B, C en K en mineralen als ijzer en kalium. Het wordt daarom veel toegepast in soepen of sauzen. Daarnaast smaakt peterselie erg goed als garnering of in de kruidenboter.

6. Dille

Dille is een kruid met naaldachtige bladeren en is familie van de kervel en de venkel. Het is een bron van mineralen en rijk aan vitamine C. Dille smaakt goed in: kwark- en yoghurtgerechten, gebakken aardappelen, vlees, groenten,sauzen en salades.

7. Koriander

Het bijzondere aan koriander is dat je bijna alle delen van de plant kunt gebruiken bij het eten, namelijk de zaden, het blad, de stengel en de wortel. Koriander wordt veel in de oosterse keuken gebruikt. Een tip: kook koriander niet te lang mee met je gerecht want dan verliest het zijn smaak.Pas koriander toe bij: oosterse gerechten, vis, zaden in wildpaté, kerrieschotel en soep.

8. Bieslook

Bieslook kun je zowel binnen als buiten plaatsen. Buiten sterft het namelijk in de winter af waarna het in voorjaar weer naar boven komt. Voor het gebruik van bieslook bij voedselnuttig je vooral het jonge blad. Daarnaast bevat bieslook een hoog gehalte aan vitamine C. Het verse kruid bieslook is lekker in: marinades, kruidenboter, roomkaas, kwark, sauzen,aardappelgerechten en bloemknoppen in een salade. De Chinese bieslook of ook wel genoemd knoflook bieslook is al vroeg in het voorjaar te gebruiken.

9. Salie

De echte salie heeft dikke, grauw groene en sterk aromatische bladeren. Het is kruidig en een beetje bitter. De salie wordt al vele eeuwen gebruikt en dit heeft niet alleen te makenmet zijn verfijnde smaak, maar komt ook door zijn geneeskrachtige werking. Zo kan je met salie ook een kopje thee zetten dat helpt tegen: stress, menstruatiepijnen en keelpijn.Salie is lekker in: thee, vleesgerechten, jus, saus & pasta.

10. Oregano

Van het verse kruid oregano bestaan veel verschillende soorten. Oregano heeft een pittige smaak en ruikt zoet. Het verse kruid wordt vrijwel in elk Grieks of Italiaans gerecht gebruikt. Ook kun je een goede thee maken met oregano die helpen bij de volgende klachten: spierkrampen, nekklachten, hoofdpijn en menstruatiepijn. Wist je trouwens dat oregano een echte bijenplant is? Oregano trekt namelijk veel bijen aan. Nu je weet dat oregano veel voorkomt in de Italiaanse en Griekse keuken zal de toepassing je vast niet verbazen. Oregano is lekker te verwerken in: thee, pizza, tomatenschotels enaardappelgerechten.

De beste verse kruiden vind je bij LIF​

Waarom zijn ‘goede’ verse kruiden zo belangrijk? Verse kruiden geven smaak aan een gerecht en zijn daarnaast een goede vervanger voor zout.

Verse kruiden zijn tegenwoordig ook vaak te koop in de supermarkt. Toch zijn deze plantjes een stuk minder goed dan je eigenlijk verwacht. Met de verse kruiden van LIF weet je zeker dat je goed zit. Benieuwd welke verse kruiden je bij ons kunt vinden? Bekijk ons aanbodverse kruiden hier.


Kweek nu makkelijk je eigen cressen thuis!